TOTEM
Tokaji Természetvédelmi Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):- 2011.04.11.

Ne felejtsen el rendelkezni személyi jövedelemadójának 1%-áról!
ADÓSZÁMUNK: 18442070-1-05
Hogy miért a TOTEM?

továbbTermészetvédelmi programjaink

Élőhelyvédelem (Hét-rét program)

A Tokaji-hegy északi oldalán megtalálható felhagyott gyümölcsösöket próbáljuk több éve újbóli kezelések során egykori megjelenésük felé alakítgatni. A területen olyan védett növényfajok állományait igyekszünk megmenteni, fenntartani, mint a prémes tárnicska, a turbánliliom, a békakonty, a vitézkosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág, hóvirág stb. Szeretnénk, ha e gyümölcsösök faóriásai, mint például a 170 évesre becsült hazánk második legnagyobb házi berkenyéje és Kelet-Magyarország legnagyobb szelídgesztenyéje is fennmaradhatna még legalább a mi életünkben is.


Kétéltű- és hüllővédelem (Aknamunka-Békamentés)

Egyelőre csak fű alatt végezzük aknakereső programunkat, mely során kétéltű- és hüllőfajokat mentünk ki különböző mélyebbnél mélyebb emberkéz alkotta aknákból. E betonkoporsókként funkcionáló létesítményekből eddig már több száz egyedet, több millió Ft eszmei értékben mentettünk ki. A munkával természetesen képet kapunk az egyes területek állatvilágáról is. Szintén eme állatcsoportot célozza meg a békamentő programunk is, mely során a tokaji Csorgó-völgy lábánál segítjük át a tájban tavaszi ébredésük után lomhán vonuló kétéltűinket a 38-as úton.


Védetté nyilvánítások

A környéken megpróbáljuk felkutatni azokat az értékes élőhelyfoltokat, melyek még jelentősebb természeti értéket rejtenek (pl.: lejtősztyeppek, gémtelepek, úszólápok) és ezeket védetté nyilvánítási javaslattal élve törvényes oltalom alá helyeztetjük.Kutatás

Florisztikai és faunisztikai adatgyűjtés:
-Botanikai kutatások (Tokaji-hegy, Taktaköz)
-Kétéltűek és hüllők vonulása
-Lápi póc kontra amúr géb
-Madarászat


Környezeti nevelés, egyéb környezetvédelmi akciók

Mesepályázat
Iskolai előadások
Hegyaljafesztivál-Fóbiasátor
Természetvédelmi szakkör


Hagyományőrzés

Tűzugrás
Téltemetés
levélcím: H-3910 Tokaj, Klapka u. 47. , e-mail: totemesek@gmail.com

Honlapkészítés